Varför du bör skriva testamente

Är du singel, sambo, gift eller omgift? Har du barn, barnbarn eller bonusbarn? Faktum är att de allra flesta har anledning att skriva testamente. Här informerar vi om hur ett testamente skapar trygghet i just din situation. 

Läs mer

Du som är singel

Om du är singel ärver i första hand dina barn. Har du inga barn eller barnbarn ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

Om du har barn men vill att även andra ska få del av ditt arv behöver du skriva testamente. Eftersom dina barn enligt lag har rätt till en viss del av ditt arv kan du dock inte testamentera bort allt till andra.

Har du inga barn kan du i ett testamente helt bestämma hur ditt arv ska fördelas mellan exempelvis dina föräldrar, syskon eller någon annan som står dig nära (det är endast barn som har en laglig rätt att kräva en del av arvet). Du kan även ge en gåva till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat. 


Läs mer

Du som är sambo

Enligt lag ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

Om ni har barn går arvet till dem. Har ni inga barn går arvet istället till den avlidnes föräldrar. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva testamente. 

Läs mer

Du som är gift 

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra, men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, till skillnad från gemensamma barn. För att din make eller maka ska ärva dig måste du skriva ett testamente och för att fullt ut trygga både din partner och dina barn behöver testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring. 

Som gifta ärver ni däremot varandra fullt ut om ni inte har några barn eller om ni endast har gemensamma barn. Men även då kan det vara en god idé att skriva testamente. I testamentet kan ni exempelvis göra barnens arv till enskild egendom. Det säkerställer att barnen inte blir av med arvet till följd av en framtida skilsmässa.

Skriv testamente

Hos oss kan du enkelt skriva ditt testamente själv online eller få hjälp av våra jurister som är specialiserade på familjejuridik och avtalsrätt. 

Om du har frågor eller funderingar kring svenska arvsregler och testamente är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771 – 24 00 24. 


Läs mer och skriv testamente