Alla papper färdiga – nu flyttar de in i nya huset

Solveig Axelsson och Martin Tengklint har varit sambor i två år. När de nu flyttar in i ett eget hus är testamente, skuldebrev och samboavtal tecknade.

samboavtal

Martin Tengklint och Solveig Axelsson blev ett par för drygt tre år sedan. Då ägde Martin redan en lägenhet och för två år sedan flyttade Solveig in; paret blev sambor.

Nu har dock Martin sålt sin lägenhet och tillsammans har paret köpt ett hus i Lindome utanför Göte­borg. De delar lika både på ägandet och på lånet. Men det är Martin som med vins­ten från försäljningen av lägenheten svarar för hela insatsen. Han insåg att om förhållandet skulle upphöra och de måste sälja huset så skulle de dela lika, trots att han stoppat in mer pengar än hon.

– Egentligen var inte ett samboavtal på tapeten. Vi var inne på att skriva ett skuldebrev, så att jag kunde skydda min del om vi gick skilda ­vägar, säger Martin Tengklint.

– Jag var nog mer drivande, naturligt nog, eftersom det var jag som hade stoppat in pengarna, tillägger han.

Men när de pratade med en jurist fick de veta att det inte räckte med ett skuldebrev. De var också tvungna att ordna med ett samboavtal.

Martin och Solveig köpte till sist ett helt paket med juristhjälp för att sätta upp ett skuldebrev och ett samboavtal. För dem kostade paketet cirka 3 000 kronor.

– I sammanhanget så var det småpengar, menar Martin Tengklint.

– Och nästan lika mycket för testamentena, inflikar Solveig Axelsson.

De passade på att skriva testamenten där de ärver varandra. Paret har inga barn.

– Ifall jag avlider får Solveig ta över huset, säger Martin.

Parets råd till andra i samma situation är att anlita en jurist. Då blir det rätt från början, anser de.