Aktuellt

Skilsmässorna ökar efter Corona

Vad får en skilsmässa för konsekvenser för dig?

Om du vill skilja dig ska en ansökan skickas in till tingsrätten. Har någon av er hemmavarande barn som är under 16 år får ni automatiskt en betänketid innan skilsmässan kan genomföras. Om ni inte är överens om skilsmässa beslutar tingsrätten även i detta fall oftast att ni ska ha betänketid.

Därefter sker oftast en bodelning vilket innebär att du och din make eller maka delar upp all gemensam egendom mellan er. Om ni inte är överens kan tingsrätten utse en bodelningsförrättare åt er. Enskild egendom får du behålla vid en skilsmässa. Egendom kan göras enskild genom äktenskapsförord, alternativt att du har fått något som gåva eller arv som då har angetts som enskild egendom i gåvobrev eller i testamente.

All övrig egendom, som inte är enskild, kallas giftorättsgods och ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er vid en bodelning. 

Är du företagare?

Som egenföretagare är det extra viktigt att se till att företaget utgör enskild egendom. Utan äktenskapsförord ska bolagets värde fördelas lika vid en skilsmässa. Om du inte har möjlighet att köpa ut din partner är risken att du får din exmake eller maka som delägare i bolaget. Ett annat alternativ är att kompensera genom att avstå andra tillgångar till samma värde, om det är möjligt. Har företaget många anställda eller värdefulla tillgångar kan det dessutom bli svårt att fastställa ett värde.

Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

Separera som sambor

Är ni sambor ska ni enligt sambolagen dela lika på samboegendom, det vill säga bostad och bohag som skaffats för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Det som är viktigt att tänka på är att även om bara en av er betalat för till exempel bostaden ska värdet enligt sambolagen delas lika mellan er, om ni flyttade in i den gemensamt, om ni inte har skrivit samboavtal. Det ni ägde innan ni flyttade ihop får dock var och en behålla.

Skriv bodelningsavtal

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med jurist.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation. 

Relaterade artiklar

Bodelning - Skilsmässa

Skriv enkelt ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas ett individanpassat och korrekt bodelningsavtal. Tjänsten är kvalitetssäkrad av våra jurister. Eller ta hjälp av våra jurister som gör jobbet åt dig. Första mötet är gratis. 

Läs mer om Bodelning - Skilsmässa
Bodelningsavtal - skilsmässa skrivet av jurist

från 9490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte