Handelsbolagsavtal

0kr

Frånpris exklusive moms Boka här

Varför handelsbolagsavtal?

Så här fungerar det

Svara på frågor som rör din situation. blablablablabla

Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.

Betala via kort, swish eller faktura.

Ditt avtal levereras till dig.

Handelsbolagsavtal

Boka här

Frågor och svar

Varför behövs ett handelsbolagsavtal?

I ett handelsbolag väljer ni själva hur stor insats ni vill göra, det finns inget minimikrav för att få starta ett handelsbolag. Om ni inte avtalar annat får varje bolagsman lika stor del som den insatsen han gör i förhållande till de andra bolagsmännen.

Om man vill, kan man istället välja en annan fördelning av andelarna i bolaget än i relation till insatsen. Även om det inte finns någon minsta insats för ett handelsbolag så behöver oftast alla bolag ett grundkapital för att komma igång med sin verksamhet.

Skriv handelsbolagsavtal online

Är det ett krav på att man måste ha handelsbolagsavtal?

Om två eller flera kompanjoner önskar bedriva ett handelsbolag tillsammans bör man skriva ett handelsbolagsavtal som reglerar kompanjonernas inbördes rättigheter och skyldigheter. Handelsbolagsavtalet motsvarar aktiebolagets bolagsordning eller föreningens stadgar. 

Alla bolagsmän har ett obegränsat solidariskt ansvar för handelsbolagets skulder. Det betyder att alla bolagsmän var och en är betalningsansvariga för handelsbolagets skulder. Den som har en fordring på bolaget kan kräva vem han vill av bolagsmännen. Däremot kan man avtala om att bolagsmännen internt i efterhand ska kunna kräva tillbaka varandra på de skulder som en av dem fått betala, s.k. regressansvar. På grund av detta är det extra viktigt att tänka över, och i avtal reglera, hur bolagsmän får gå ur bolaget och nya komma in.

Skriv handelsbolagsavtal online

Vad händer om någon skiljer sig?

För att vara säker på att inte någons make eller maka får del i bolaget kan man bestämma att alla delägare ska göra sin andel till enskild egendom. Det innebär att alla som är gifta skriver äktenskapsförord vad gäller bolaget.

Så här funkar det

Du svarar på ett antal frågor, samma som juristen skulle ställa till dig på ett möte, sedan genereras ditt avtal till en PDF och skickas direkt till din e-post. Du kan själv skriva ett juridiskt korrekt avtal, i lugn och ro när det passar dig bäst.

Tjänsten är utarbetad och kvalitetssäkrad av våra jurister.

Skriv handelsbolagsavtal online

Tillgänglighet

Vi finns tillgängliga när det passar dig, på ett sätt som passar dig

Enkelhet

Vi förklarar juridiken på ett begripligt sätt

Fast pris

Hos oss får du alltid veta kostnaden i förväg

Över 150.000 nöjda kunder

Att skapa värde för våra kunder är vår passion

0kr

Frånpris exklusive moms Boka här

Handelsbolagsavtal