Deklarationshjälp

Försäljning av småhus – K5

4990 Kr

Låt juristen göra jobbet - boka tid för avtalsskrivningNär du låter mig eller någon av mina kollegor skriva ditt avtal går vi steg för steg igenom vad avtalet bör innehålla och vilka villkor som ska vara med. Vi vill att du ska få klarhet i vad som gäller och sedan få hjälp att reglera vad du faktiskt vill ska gälla.


Ange dina kontaktuppgifter nedan och när du föredrar att bli kontaktad, så ringer vi upp dig och bokar in en tid för avtalsskrivningen.

Du kan även ringa oss och boka tid direkt på telefon 0771-24 00 24.


(Våra telefontider är Måndag-Torsdag 8-20, Fredag 9-17)

Du svarar på ett antal frågor om försäljningen
Vi hjälper dig räkna ut vinsten eller förlusten som ska deklareras
En färdigifylld blankett skickas till dig via e-post, enkelt och tryggt.

När du sålt en bostad ska försäljningen deklareras året efter det att du och köparen skrev på köpekontraktet. 

Att räkna ut vinsten eller förlusten som ska redovisas i deklarationen är inte alltid helt enkelt och ofta uppstår frågor och funderingar. Vilka kostnader har jag rätt att dra av? Hur mycket ska jag betala i eventuell vinstskatt? Och hur fungerar uppskov? 

Vi har skapat deklarationshjälpen för att underlätta och guida dig rätt - deklarationshjälpen kan du använda dig av både när du ska deklarera försäljningen av bostadsrätt och småhus.

Du svarar på ett antal enkla frågor om bland annat försäljningsdatum och pris, inköpsdatum och inköpspris samt eventuella renoveringar och underhåll av bostaden. 

Utifrån dina svar skapas sedan en färdigifylld K5 eller K6-blankett som skickas direkt till dig via e-post. Det enda du behöver göra är att skriva ut, underteckna och skicka blanketten till Skatteverket, alternativt föra över informationen till skatteverkets e-formulär om du väljer att deklarera online.

  • Köpekontrakten från köp och försäljning  
  • Faktura eller kvitto på mäklararvodet och fakturor/kvitton på andra försäljningsutgifter 
  • Handlingar som visar dina utgifter för lagfart (stämpelskatt) och inteckningar (pantbrev) 
  • Fakturor och kvitton på dina förbättringsutgifter (exempelvis renovering, reparationer och underhåll)

Du kan använda dig av deklarationshjälpen om den sålda bostaden var en privatbostadsfastighet. Bostaden räknas som privatbostadsfastighet om fastigheten bara har använts som permanent- eller fritidsbostad av dig själv eller dina närstående under tiden du ägt bostaden.

Har den sålda fastigheten använts, eller varit avsedd att användas till annat än permanent- eller fritidsbostad åt dig och dina närstående kan bostaden klassas som en näringsfastighet. Om du är osäker hjälper deklarationshjälpen dig att avgöra om den sålda bostaden är privatbostadsfastighet eller näringsfastighet.

Tänk på att det bara är fysiska personer och dödsbon som kan äga en privatbostadsfastighet. En fastighet som ägs av en annan juridisk person än ett dödsbo är alltid en näringsfastighet.