Avtalen som gör 2017 till ett tryggare år

De allra flesta står utan avtal. Det visar en undersökning som Snabba Svar/Cint har gjort på uppdrag av SBAB Bank. Endast 18 procent av de tillfrågade har upprättat testamente, 10 procent har skrivit samboavtal och 8 procent har skrivit bodelningsavtal och äktenskapsförord.

Skriv de avtal du behöver - enkelt och tryggt

"Du kan avge nyårslöften om bättre hälsa och kondition, men inträffar det oförutsedda och du står utan avtal är det inte mycket värt med en god kondis. Att sakna avtal kan ge negativa effekter på både din boendeekonomi och privatekonomi. Mitt råd är att prioritera avtalen för dig och din familj, det är ett bra nyårslöfte" säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Vi håller med, satsa på ett nyårslöfte som håller och som verkligen gör skillnad när det väl gäller. Här listar Eva Trané Lindgren, jurist hos oss på avtal24, fem avtal som gör 2017 extra tryggt.

1. Testamente
Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv är det viktigt att skriva ett testamente. Enligt lagen ärver sambor nämligen aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni har varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv.

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. De behöver inte vänta tills även den andra maken eller makan går bort, till skillnad från gemensamma barn inom ett äktenskap. Genom att skriva ett testamente tryggar du dina närmaste och undviker osäkerhet och oklarheter i framtiden.

2. Äktenskapsförord
Många uppfattar ett äktenskapsförord som något oromantiskt, men det är egentligen tvärtom. Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida meningsskiljaktigheter. Ett äktenskapsförord behöver du om du är gift, eller ska gifta dig, och önskar att det ni äger inte ska delas lika er emellan vid en eventuell skilsmässa. Bra att veta är att ni kan skriva äktenskapsförord även om ni har varit gifta i flera år.

3. Samboavtal
Om du och din sambo separerar kan bostadens värde komma att delas lika trots att en av er har betalat för hela bostaden och står ensam på lånen. Här behövs ett samboavtal! Står ni båda på kontraktet men en av er har betalat mer i kontantinsats? Då behöver ni skriva både samboavtal och ett skuldebrev. Utan dessa avtal kommer värdet av bostaden att delas lika mellan er, oavsett vem som har betalat mest.

4. Gåvobrev
Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet eller en större summa pengar. Med ett gåvobrev kan du bland annat skriva in villkor som skapar trygghet för mottagaren eller bestämma att gåvan inte ska vara förskott på arv. Bra att veta är att du i vissa lägen enligt lag måste skriva gåvobrev.

5. Skuldebrev
Ska du låna ut pengar och vill känna dig trygg? Skuldebrevet är ett skriftligt bevis på att du lånat ut pengar och genom det skapar du den bästa förutsättningen för att få tillbaka det belopp du har lånat ut.

Skriv de avtal du behöver - enkelt och tryggt
Hos oss skriver du enkelt och tryggt juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden och alltid till fast pris.

Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte, sedan genereras avtalet till en PDF och skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.