Avtalen som gör 2018 till ett tryggare år

Det finns många tillfällen i livet när det gäller att ha koll på familjejuridiken. Vilka avtal behöver du för att skapa trygghet i just din situation? Här listar vår jurist Molly Malm fem avtal som gör 2018 extra tryggt.

Skriv avtal online

1. Testamente

Om du vill att din sambo ska ärva dig är det viktigt att skriva ett testamente. Enligt lagen ärver sambor nämligen aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni har varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Utan testamente fördelas arvet enligt den legala arvsordningen som går i turordningen; barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra, men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast, till skillnad från gemensamma barn som behöver vänta tills även den andra föräldern gått bort. Genom att skriva ett testamente tryggar du dina närmaste och undviker osäkerhet och oklarheter i framtiden.

2. Äktenskapsförord

Många uppfattar ett äktenskapsförord som något oromantiskt, men egentligen är det tvärtom. Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida meningsskiljaktigheter. Ett äktenskapsförord behöver du om du är gift, eller ska gifta dig, och önskar att det ni äger inte ska delas lika mellan er vid en eventuell skilsmässa. Tänk på att äktenskapsförordet måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

3. Samboavtal

Om du och din sambo separerar kan bostadens värde komma att delas lika trots att en av er har betalat för hela bostaden och står ensam på lånet. Här behövs ett samboavtal! Står ni båda på kontraktet men en av er har betalat mer i kontantinsats? Då behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. Utan dessa avtal kommer värdet av bostaden att delas lika mellan er, oavsett vem som har betalat mest.

4. Gåvobrev

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet eller en större summa pengar. Med ett gåvobrev kan du bland annat skriva in villkor som skapar trygghet för mottagaren eller bestämma att gåvan inte ska vara förskott på arv. Bra att veta är att du i vissa lägen måste skriva gåvobrev för att gåvan ska vara juridiskt bindande, exempelvis vid gåva avseende fastighet. 

5. Skuldebrev

Ska du låna ut pengar och vill känna dig trygg? Skuldebrevet är ett skriftligt bevis på att du lånat ut pengar och genom det skapar du den bästa förutsättningen för att få tillbaka det belopp du har lånat ut.

Skriv de avtal du behöver - enkelt och tryggt

Hos oss skriver du enkelt och tryggt juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden och alltid till fast pris.

Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Därefter  skapas ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.