Äktenskapsförord

Viktigt att veta om du köpt bostad med din partner

En man och en kvinna sitter framför datorn och tittar på viktiga papper.

Detta gäller sambor

Om du och din partner skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom och enligt sambolagen är samboegendom sådant som ska delas lika mellan er vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen - värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er.

Detta kan ju tyckas orättvist och vill ni att fördelningen ska vara annorlunda behöver ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera att den som betalat för bostaden också får behålla hela värdet av den om förhållandet i framtiden skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har lagt in mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev.

Som samboegendom räknas också bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om ni skulle flytta isär. Bra att veta är även att det endast är värdet av bostad och bohag som ska delas lika vid en separation mellan sambor – inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet.

Vill du veta mer om samboavtal? Läs vår omfattande guide!

Detta gäller gifta

Om du och din make eller maka köper en bostad ska värdet av den delas lika mellan er om ni i framtiden skulle skilja er. Värdet av alla era tillgångar ska delas lika vid en skilsmässa om det inte avtalats om enskild egendom i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.

Behov av äktenskapsförord finns om ni till exempel står 70/30 på kontraktet på grund av att ni anpassat ägandet till era respektive investeringar. Det räcker inte att skriva olika ägarandelar på köpekontraktet - vid en skilsmässa kommer värdet ändå att delas 50/50 om inget äktenskapsförord finns skrivet.

Står ni båda på kontrakt och lån till lika delar men har lagt in olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva både ett äktenskapsförord och ett skuldebrev.

Sammanfattningsvis kan ni alltså genom att skriva äktenskapsförord bestämma att tillgångar och egendom inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och tillhör var och en av er.

Har du fler frågor om äktenskapsförord? Läs vår stora guide!

Skriv äktenskapsförord eller samboavtal till fast pris

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord eller samboavtal online. Eller få hjälp av jurist som gör jobbet åt er. Båda tjänsterna erbjuds till fast pris hos Lexly. Träffa en jurist via telefon eller video alternativt på våra kontor i Stockholm och Mölndal. I vårt onlineverktyg guidas ni enkelt igenom relevanta frågor efter er situation och verktyget skapar ett individanpassat äktenskapsförord. Du kan ladda ner äktenskapsförordet direkt eller hämta på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Äktenskapsförord

Kärlekens viktiga dokument. Ni kan välja att skriva detta själva med Lexlys enkla digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör jobbet åt er. Båda tjänsterna kan fås till fast pris. Det är tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Äktenskapsförord
Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
0 kr

1195 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt äktenskapsförord

Skriv online
Du betalar i sista steget

Äktenskapsförord skrivet av jurist till fast pris 4490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte