Skapa konto
Logga in

Gemensamt bolån - detta är bra att veta

När du tar ett lån tillsammans med någon annan finns det mycket att tänka på. Vad gäller egentligen om du ställer upp som medlåntagare eller om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar? 

Läs mer om skuldebrev vid olika kontantinsatserNär du och din partner står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats

Om du och din partner köpt en bostad tillsammans och står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva ett skuldebrev. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket. Tänk på att ni även behöver ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla. 

Står du på ett lån som någon annan nyttjar? 

Om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar behöver du ett skuldebrev. Skuldebrevet används huvudsakligen för att tydliggöra ett skuldförhållande där den ena har lånat ut pengar till den andre. Skuldebrevet gäller endast pengar och fungerar som ett kvitto för den som lånat ut. Exempelvis om du tar ett lån hos banken för att hjälpa ditt barn att lösa dyra blancolån. 

Trygga dig som medlåntagare

Något få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna. 

Om du tvingats betala tillbaka hela lånesumman själv har du som huvudregel dock rätt att i efterhand kräva halva kostnaden från den andra låntagaren. Genom att skriva ett regressavtal kan ni reglera betalningsansvaret mellan er. 

Skriv avtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden. 

Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma som juristen skulle ställa till dig på ett möte, sedan genereras avtalet till en PDF och skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Är du fortfarande osäker på vilket avtal du behöver? Gör vår kostnadsfria behovsanalys eller ring och prata med oss på telefon 0771 - 24 00 24.