Gemensamma bolån - detta är bra att veta

När du tar ett lån tillsammans med någon annan finns det en del saker som är bra att ha koll på. Vad gäller till exempel om du ställer upp som medlåntagare eller om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar?

Läs mer om skuldebrev vid olika kontantinsatser


När du och din partner står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats

Om du och din partner köpt en bostad tillsammans och står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva ett skuldebrev. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket. Tänk på att ni även behöver ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla.

Står du på ett lån som någon annan nyttjar?

Om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar behöver du ett skuldebrev. Exempelvis om du tar ett lån hos banken för att hjälpa ditt barn att lösa dyra blancolån. Skuldebrevet fungerar som en trygghet och gör det tydligt vad ni kommit överens om, på så vis slipper ni oklarheter och onödiga konflikter.

Trygga dig som medlåntagare

Något få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna.

Med ett regressavtal kan ni reglera och tydliggöra hur ni sinsemellan ska ansvara för lånet. Om du skulle behöva betala tillbaka mer än vad ni kommit överens om kan du kräva tillbaka de pengarna med hjälp av regressavtalet.

Skriv avtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden. 

Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma som juristen skulle ställa till dig på ett möte, sedan genereras avtalet till en PDF och skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.Är du osäker på vilket avtal du behöver? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24.