Detta gäller för dig som är sambo

Allt fler svenskar lever i samboförhållanden, men många saknar kunskap om vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Här informerar vi hur arvsreglerna fungerar för dig som sambo. 

Läs mer

Sambor ärver inte varandra

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

Om ni har barn går arvet till dem. Har ni inga barn går arvet istället till den avlidnes föräldrar. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva testamente. 

Exempel 1

Lena och Kim har varit sambor i 20 år. De har inga barn. Plötsligt avlider Kim. Vad händer?

Svar: Först görs i regel en bodelning där Lena får hälften av all samboegendom (det vill säga bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Eftersom sambor inte ärver varandra och Kim inte har några barn är det Kims föräldrar som får hela Kims arv. Det betyder i det här fallet att Lena står som gemensam ägare till bostaden tillsammans med sina svärföräldrar. 

Exempel 2

Stina och Kalle har varit sambor i 20 år. Stina har ett barn från ett tidigare förhållande. Plötsligt avlider Stina. Vad händer?

Svar: Först görs i regel en bodelning där Kalle får hälften av all samboegendom (det vill säga bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Stinas barn får hela arvet efter Stina. Om barnet är under 18 år kommer barnets andra förälder att förvalta arvet åt barnet till dess att barnet blir myndigt. 

Skriv testamente

Hos oss kan du enkelt skriva ditt testamente online eller få hjälp av våra jurister som är specialiserade på familjejuridik och avtalsrätt.

Om du har frågor eller funderingar kring svenska arvsregler och testamente är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771 – 24 00 24. 

Läs mer och skriv testamente