Elektronisk signering

Nu kan du signera dina avtal digitalt, vi har tillsammans med Scrive gjort signering av avtal ännu smidigare. Du behöver inte längre skriva ut dina avtal för att signera utan kan signera dem digitalt och spara dem direkt. 


Hur fungerar tjänsten?

När du har köpt ditt avtal väljer du om du vill skriva ut ditt avtal eller signera det digitalt. Du kan enkelt signera ditt avtal med en digital signatur. Digital signatur innebär att du skriver under avtalet direkt på din läsplatta eller mobil. Perfekt om köpare och säljare befinner sig på olika platser, eller om ni inte har möjlighet att skriva ut avtalet.

När du klickat på ”Digital signatur” får du fylla i den andra partens mobilnummer eller e-postadress. Därefter skickas ett sms eller e-postmeddelande till den andra parten med en länk till avtalet.  

När både köpare och säljare skrivit under får du ett e-postmeddelande där det bekräftas att samtliga parter signerat och där du kan ladda ner det färdiga avtalet. Enkelt, tryggt och säkert.


Är det juridiskt bindande?

Blir det ett juridiskt bindande avtal där motparten faktiskt är skyldig att hedra avtalet? Svaret på denna fråga är i 99.99% av alla fall väldigt enkelt: ja det är det. Avtalslagen har inga formkrav för de flesta typer av dokument. Samma sak gäller även i samtliga världens länder med ytterst få undantag.
Är identifieringen tillräcklig?

Detta är inte en juridisk fråga i egentlig mening, den handlar om affärsrisk:”Hur hög identifieringsgrad behöver vi av motparten för att vi ska kunna genomföra transaktionen? Vad behöver vi kunna bevisa i domstol och varför?”

Ibland är väldigt hög säkerhet nödvändig som vid kontoskapande eller försäljning av dyr hårdvara och i andra fall är behovet betydligt mindre.

Är bevismaterialet tillräckligt?

Kommer bevismaterialet att vara användbart vid konflikt? Kommer jag att kunna vinna i domstol?

Detta är en något svårare fråga som kräver en djupare analys för att kunna förklaras fullständigt. Utan att dock gräva fördjupt kan vi säga följande.

Ett avtal signerat på papper håller tämligen hög kvalitet. Elektroniska dokument måstemedvetet designas för att de ska hålla tillräckligt hög kvalitet och typiskt sett slarvas det oerhört med designen avde elektroniska dokumenten. Scrive däremot är världsledande på beviskvalitet och har efter många årsforskning och investeringar tagit fram ett format för elektroniskt bevismaterial som gör dokumentet i princip heltoberoende av Scrive eller annan tredje part.

I övrigt är det sällan elektroniskt bevismaterial ifrågasätts i domstol och när det gör det så har det ändå väldigt goda chanser att röna framgångar jämfört med analogt material.

Jon Kihlman, advokat jur. dr i affärsrätt, berättar om formkrav och juridisk bindning


Advokat jur. dr Jon Kihlman - Formkrav och e-signering
from Scrive on Vimeo.


Patrik Schöldström, hovrättsråd (domare) i Svea Hovrätt, berättar om domares syn på elektroniskt bevismaterial


Patrik Schöldström - Domare i Svea Hovrätt
from Scrive on Vimeo.Christina Ramberg, professor i Civilrätt, berättar om identifiering och affärsrisk.


Christina Ramberg - Om elektronisk signering 2
from Scrive on Vimeo.