Vad du som sambo bör veta

Vad är samboegendom? Vad kan regleras i ett samboavtal och vad säger egentligen sambolagen? Många saknar kunskap om vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Här informerar vi om allt du behöver veta!

Läs mer om samboavtal

Vad säger sambolagen?

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom - och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen - värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er. 

Detta kan ju tyckas orättvist och vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera så att den som betalat för bostaden, och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla hela värdet av den om förhållandet skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har betalat mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Som samboegendom räknas också bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd, som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om förhållandet skulle spricka. Bra att veta är även att det endast är värdet av permanentbostad och bohaget i den som ska delas lika vid en separation mellan sambor – inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet. 

När är man egentligen sambo?

Ur ett juridiskt perspektiv är samboskap noga specificerat. Man ska ha ett äktenskapsliknande förhållande, två kompisar som flyttar ihop är alltså inte sambor. Dessutom ska man ha bott ihop stadigvarande. Riktmärket brukar vara att man räknas som sambor efter cirka 6 månader, men tänk på att det är just ett riktmärke, vilket betyder att ni kan bedömas som sambor även om ni bott tillsammans en kortare tid.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är en juridiskt bindande överenskommelse om att vissa ägodelar och bostaden inte ska ingå i en bodelning om ni separerar. I ett samboavtal bestämmer ni i förväg vad som ska behållas av var och en.

Vad händer om en av er köpte hela bostaden?

Om bostadsköpet gjordes innan ni träffades räknas bostaden inte som samboegendom. Om köpet däremot gjordes när ni var ett par med avsikten att båda skulle bo i bostaden tillsammans, räknas bostaden som samboegendom enligt sambolagen och då ska värdet delas lika. 

Vad händer om två sambor köper en bostad ihop men betalar olika mycket i kontantinsats?

Samma regler gäller även då. Om ni inte har ett samboavtal ska bostadens värde delas i två lika stora delar. Det spelar ingen roll om en av er har betalat en större del av kontantinsatsen.

Räcker det med ett samboavtal i en sådan situation?

Nej, äger ni bostaden till lika delar behövs även ett skuldebrev för att säkra att fördelningen ska bli rättvis vid en separation, det vill säga att den som betalat mer i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Vad mer kan vara bra att tänka på som sambo?

Om du vill att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente - sambor saknar nämligen arvsrätt efter varandra enligt lag. Det spelar ingen roll hur länge ni varit sambor eller om ni har gemensamma barn. Finns din sambos föräldrar kvar i livet går arvet till dem, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar. Om din sambo hade barn går arvet istället direkt till dem.

Skriv samboavtal och testamente

Hos oss skriver du enkelt samboavtal och testamente online eller tillsammans med en jurist via telefon. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme skriver du avtalet till fast pris, var och när det passar dig. Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post.

Har du frågor om samboavtal eller testamente? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771-24 00 24, de är specialiserade på avtalsjuridik och familjerätt.