Vad du som sambo bör veta

Vad händer med bostaden vid en separation? Vad kan regleras i ett samboavtal och vad säger egentligen sambolagen? Här informerar vi om vad som är bra att veta för dig som sambo. Läs mer om samboavtal

Vad händer med bostaden vid en separation?

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom - och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen, värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er. 

Vad kan regleras i ett samboavtal? 

Genom att skriva samboavtal kan ni reglera så att den som betalat för bostaden och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla den om förhållandet skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har betalat mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Som samboegendom räknas också bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd, som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om förhållandet skulle ta slut. Bra att veta är att det endast är värdet av permanentbostad och bohag som ska delas lika vid en separation mellan sambor – inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet. Det får var och en behålla. 

Vem ärver egentligen dig?

Om du vill att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente, sambor saknar nämligen arvsrätt efter varandra enligt lag. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om ni har barn är det de som ärver. Har ni inte barn går arvet istället till den avlidnes föräldrar.

Skriv samboavtal och testamente

Hos oss skriver du enkelt samboavtal och testamente online eller tillsammans med en jurist via telefon. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma skriver du avtalet till fast pris, var och när det passar dig. Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till dig via e-post.

Har du frågor om samboavtal eller testamente? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771-24 00 24, de är specialiserade på avtalsjuridik och familjerätt.


695 kr

På 15 minuter skriver du ett juridiskt korrekt avtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal

Allt fler svenskar lever som sambor, men många har dålig koll på vad som gäller juridiskt vid samboskap. Visste du till exempel att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem av er som betalat eller står på kontraktet. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.