Fyra vanligaste frågorna om samboavtal

Vad säger sambolagen? När behövs ett samboavtal? Gäller samboavtalet om man gifter sig? Här listar vi några av de vanligaste frågorna som vi brukar få om samboavtal.

Läs mer om samboavtal

1. Vad säger sambolagen?

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest.

Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.

2. När behövs ett samboavtal?

Vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera så att den som betalat för bostaden, och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla hela värdet av den om förhållandet skulle ta slut. Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

3. Gäller samboavtalet om vi gifter oss?

Nej, samboavtalet slutar gälla om ni gifter er. För att reglera vad som ska hända med bostaden vid en eventuell skilsmässa behöver ni skriva ett äktenskapsförord. 

4. Behöver ett samboavtal registreras?

Ett samboavtal kan inte registreras någonstans. För att vara giltigt krävs att samboavtalet undertecknas av båda samborna. 

Skriv samboavtal

Hos oss skriver du enkelt samboavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon. 

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post som en pdf. 

Om du har frågor eller funderingar kring vad som gäller vid samboskap är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771–24 00 24.


Läs mer och skriv samboavtal