Skapa konto
Logga in

Gåvor inom familjen

Något som är bra att tänka på när du ska ge en gåva av större värde till ditt barn eller barnbarn, är att den som huvudregel ses som ett förskott på arv, vilket innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv, måste du skriva ett gåvobrev.

Med ett gåvobrev kan du även skapa trygghet för mottagaren genom att göra gåvan till mottagarens enskilda egendom - det betyder att han eller hon får behålla gåvan vid en eventuell framtida skilsmässa. Andra villkor du kan lägga in är till exempel att ditt barn eller barnbarn ska få disponera sin gåva först vid 20 års ålder, eller att du ska kunna fortsätta vistas några veckor om året i fritidshuset som du skänker bort.

Skriv gåvobrev

Exempel: Karin ska ge sitt barnbarn Albin sitt sommarhus och skriver i gåvobrevet att sommarhuset inte ska ses som ett förskott på Karins arv. Karin skriver vidare att sommarhuset ska vara Albins enskilda egendom, vilket gör att Albin inte behöver oroa sig för att bli av med huset i samband med bodelning om han någon gång i framtiden skulle skilja sig. 

Skriv gåvobrev

Hos oss skriver du enkelt och tryggt ett juridiskt korrekt gåvobrev online eller tillsammans med en jurist, helt anpassat efter din unika situation. Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på 0771- 24 00 24.

Skriv gåvobrev