Gåvor mellan makar

Om du vill ge egendom till din make eller maka kan det antingen ske genom ett gåvobrev eller ett bodelningsavtal. Genom att välja rätt avtal kan du undvika oönskad beskattning. 

Läs mer om gåvobrev

Gåvobrev eller bodelningsavtal?

Är det endast fråga om en tillgång är det ofta lämpligast (och enklast) med ett gåvobrev. Om ni däremot ska överlåta flera tillgångar, dela upp lån och omfördela äganderätt, då kan det vara lämpligt att upprätta ett bodelningsavtal. 

Ett bodelningsavtal utlöser som huvudregel ingen skatt (undantaget är om det finns uppskovsbelopp). Är du osäker på vad som gäller angående beskattning i just din situation rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket. 

Observera att det genom ett gåvobrev mellan makar inte går att bestämma att en gåva ska utgöra enskild egendom - detta måste regleras i ett äktenskapsförord. Både gåvobrevet och äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket. 

Skriv gåvobrev

Hos oss skriver du enkelt och tryggt ett juridiskt korrekt gåvobrev online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt anpassat efter din unika situation. Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på telefon 0771- 24 00 24.

Läs mer och skriv gåvobrev

1 195 kr

På 10 minuter skriver du ett juridiskt korrekt avtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Gåvobrev

Ett gåvobrev behöver du när du ska ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en större summa pengar till ditt barn. Med gåvobrevet kan du bland annat skriva in villkor som skapar trygghet för mottagaren eller bestämma att gåvan inte ska vara förskott på arv.