Juridikskolan

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Sambo
Emma och Kalle är sambo
Emma har köpt lägenheten de bor i. Genom att skriva ett samboavtal kan de reglera att värdet av lägenheten inte ska delas lika mellan dem vid en separation. Emma och Kalle har även barn ihop. Eftersom Emma och Kalle är sambo kommer de inte att ärva varandra. Därför upprättar de ett testamente som säger att Emma kommer att ärva Kalle och att Kalle kommer att ärva Emma.
Skriv testamentePeter och Christina är gifta
Peter och Christina är gifta och har barn sedan tidigare (särkullbarn)
Om exempelvis Peter skulle gå bort kommer hans barn kunna kräva ut sitt arv direkt. Det betyder att Christina inte kommer att få något arv av Peter. Vill Peter och Christina att de ska ärva varandra kan de upprätta ett testamente. I ett testamente kan de även klargöra villkoren för barnens arv.
Skriv testamente
Lisa och Patricia ska flytta ihop med varandra och bli sambo
De båda har varsin lägenhet sedan tidigare. De ska bo i Lisas lägenhet och hyra ut Patricias i andra hand. För att få full koll på hyresförhållandet har Patricia skrivit ett hyresavtal för andrahandsuthyrning. När de nu ska flytta ihop kommer de köpa nya möbler. Lisa och Patricia vill att var och en får behålla sina saker om förhållandet tar slut, detta kan de reglera genom att skriva ett samboavtal.
Skriv samboavtal
Göran och René vill utnyttja bådas rätt till ROT-avdrag
De är gifta och bor i ett hus som Göran äger sedan tidigare. Eftersom René inte äger huset kan hennes ROT-avdrag inte utnyttjas. Detta löser de genom att skriva ett gåvobrev där Göran ger René hälften av huset. Nu kan Göran och René använda sig av bådas ROT-avdrag. 


Karolina och Andreas ska gifta sig och vill inte att vissa saker ska delas vid en skilsmässa
Genom att skriva ett äktenskapsförord bestämmer de att dessa saker ska undantas från en framtida bodelning. Karolina och Andreas vill även bestämma vem som ska få deras saker ifall någon av dem går bort. I sitt testamente ger de varandra rätt till arv samtidigt som vissa specifika saker ges till deras nära och kära.
Skriv äktenskapsförord


Sture är ogift och har inga barn
Han har ingen bra kontakt med sin familj och vill att en nära vän ska ärva honom. Genom att skriva ett testamente kan Sture frångå arvsordningen och bestämma vem som ska få hans egendom. Sture vill även ge bort egendom under sin livstid. För att få med viktiga villkor skriver Sture ett gåvobrev.
Skriv testamente
Arvskifte
Upprätta en arvskifteshandling enkelt och tryggt via telefon- eller videomöte
Bodelningsavtal - Äktenskap
Dela era tillgångar och skulder vid en skilsmässa
Bouppteckning
Upprätta en bouppteckning enkelt och tryggt via telefon- eller videomöte
Framtidsfullmakt
Upprätta en framtidsfullmakt enkelt och tryggt via telefon- eller videomöte
Framtidsfullmakt
Bestäm vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig i framtiden
Gåvobrev
När du ger bort någonting värdefullt