Skapa konto
Logga in

Juridikskolan


Känner du igen dig i någon av de här situationerna?


Sambo
Emma och Kalle är sambo
Emma har köpt lägenheten de bor i. Genom att skriva ett samboavtal bestämmer de att Emma ska få behålla lägenheten ifall de flyttar isär. Emma och Kalle har även barn ihop. Eftersom Emma och Kalle är sambo kommer de inte att ärva varandra. Därför upprättar de ett testamente som säger att Emma kommer att ärva Kalle och att Kalle kommer att ärva Emma.

Skriv testamente
Peter och Christina är gifta
Peter och Christina är gifta och har barn sedan tidigare (särkullbarn)
Om exempelvis Peter skulle gå bort kommer hans barn kunna kräva ut sitt arv direkt. Det betyder att Christina inte kommer att få något arv av Peter. Vill Peter och Christina att de ska ärva varandra kan de upprätta ett testamente. I ett testamente kan de även klargöra villkoren för barnens arv.

Skriv testamente

Lisa och Patricia ska flytta ihop med varandra och bli sambo
De båda har varsin lägenhet sedan tidigare. De ska bo i Lisas lägenhet och hyra ut Patricias i andra hand. För att få full koll på hyresförhållandet har Patricia skrivit ett hyresavtal för andrahandsuthyrning. När de nu ska flytta ihop kommer de köpa nya möbler. Lisa och Patricia vill bestämma vem som ska ta med sig vad om förhållandet tar slut, detta gör de genom att skriva ett samboavtal.

Skriv samboavtal

Göran och René vill utnyttja bådas rätt till ROT-avdrag
De är gifta och bor i ett hus som Göran äger sedan tidigare. Eftersom René inte äger huset kan hennes ROT-avdrag inte utnyttjas. Detta löser de genom att skriva ett gåvobrev där Göran ger René hälften av huset. När de sedan ska anlita hantverkarna använder de ett avtal för ombyggnad och renovering. Nu kan Göran och René använda sig av bådas ROT-avdrag och de har koll på renoveringen med hjälp av ett anpassat avtal.

Skriv gåvobrevKarolina och Andreas ska gifta sig och vill inte att vissa saker ska delas vid en skilsmässa
Genom att skriva ett äktenskapsförord bestämmer de att dessa saker ska undantas från en framtida bodelning. Karolina och Andreas vill även bestämma vem som ska få deras saker ifall någon av dem går bort. I sitt testamente ger de varandra rätt till efterarv samtidigt som vissa specifika saker ges till deras nära och kära.

Skriv äktenskapsförordSture är ogift och har inga barn
Han har ingen bra kontakt med sin familj och vill att en nära vän ska ärva honom. Genom att skriva ett testamente kan Sture frångå arvsordningen och bestämma vem som ska få hans egendom. Sture vill även ge bort egendom under sin livstid. För att få med viktiga villkor skriver Sture ett gåvobrev.

Skriv testamente

Bodelningsavtal - Äktenskap
Dela era tillgångar och skulder vid en skilsmässa
Gåvobrev
När du ger bort någonting värdefullt
Hyresavtal egenägd bostad
När du ska hyra ut din bostadsrätt, fastighet, villa eller fritidshus.
Hyresavtal för hyresrätt
När du ska hyra ut din lägenhet i andra hand
Hyresavtal för kontorsplatser
När du ska hyra ut arbetsplatser