Vilka avtal behöver just du i din situation?

Behovsanalys

Vilka avtal behöver du för att trygga din framtid? Gör vår kostnadsfria behovsanalys. Det tar bara 5 minuter och ger dig en inblick i hur din juridiska situation ser ut.


Gå in på respektive avtalstyp för att läsa mer om avtalet. Du kan skriva ditt avtal online eller med hjälp av våra jurister.

Populäraste privatavtalen


1. TESTAMENTE

2. GÅVOBREV

3. SAMBOAVTAL

4. ÄKTENSKAPSFÖRORD

5. SKULDEBREV


Vem får bostaden om vi flyttar isär?

Att köpa bostad är en av livets största affärer och det finns en del juridiska aspekter som är viktiga att ha koll på när du äger bostaden tillsammans med din partner. 

Detta gäller för sambor

Om du och din partner skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika mellan er vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen - värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er.

Vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera att den som betalat för bostaden också får behålla hela värdet av den om förhållandet i framtiden skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har lagt in mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Som samboegendom räknas också bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om ni skulle flytta isär. 


Detta gäller för gifta

Om du och din make eller maka köper en bostad ska värdet av den delas lika mellan er om ni i framtiden skulle skiljas. Värdet av alla era tillgångar ska delas lika vid en skilsmässa om det inte avtalats om enskild egendom i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. 
Behov av äktenskapsförord finns om ni till exempel står 70/30 på kontraktet på grund av att ni anpassat ägandet till var och ens investering. Det räcker inte att skriva olika ägarandelar på köpekontraktet - vid en skilsmässa kommer värdet ändå att delas 50/50 om det inte är reglerat genom ett äktenskapsförord. Står ni på kontrakt och lån till lika delar men har lagt in olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva både ett äktenskapsförord och ett skuldebrev. 

Läs mer om äktenskapsförord  

Vem får ärva om min sambo dör?

Sambor har inte någon arvsrätt efter varandra. För att ärva varandra måste samborna skriva testamente. Dör den ena sambon har den andra sambon endast rätt till hälften av bostaden och bohaget om dessa köpts för att användas gemensamt. Den efterlevande sambon har inte rätt att ärva men har rätt att vid en sådan bodelning få minst två så kallade basbelopp. Två basbelopp är 89 600 kr år 2017. 

Läs mer om testamente

Hur utnyttjar jag hela ROT-avdraget på renoveringen?

Taket för ROT-avdrag är 50 000 kronor per person och år. Det kan därför vara fördelaktigt att vara fler än en person som beställer arbetet, eftersom ni då kan göra större ROT-avdrag totalt sett. Om fastigheten endast står på en person går det att skriva över halva fastigheten på sin parter och på så sätt dubbla ROT-avdraget. Det enklaste sättet att göra det är genom en gåva mellan makar. 


Skriv enkelt ditt avtal online

Att skriva sitt skräddarsydda avtal är enkelt, steg för steg guidas du genom vår applikation och blir din egen jurist. Du betalar inget förrän du är nöjd med dina val. Känner du dig osäker kan du alltid ringa vår kundsupport. När du är klar får du en sammanfattning med alla dina val. När du är nöjd med sammanfattningen betalar du och får ditt avtal levererat som PDF.

Steg för steg guidas du och svarar på frågor som rör just din situation
Juridiken förklarad på ett begripligt språk - så att du förstår
Ett färdigt juridisk korrekt avtal skapas och skickas till dig direkt

Läs mer och skriv avtal online