Trygga köp mellan privatpersoner

För en trygg affär vid köp mellan privatpersoner finns det en del som är bra att tänka på och känna till. 

Ta reda på så mycket som möjligt om din motpart. Be om personuppgifter och id-handlingar. Ta även reda på så mycket som möjligt om varan eller produkten du ska köpa, det ger dig rätt förväntningar. Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt om varan säljs i befintligt skick. 

Se till att alltid få ett skriftligt avtal på plats. Med ett korrekt köpekontrakt skapar man trygghet mellan parterna och man kan i många fall förhindra oklarheter och konflikter.

Köpekontrakt

Ett köpekontrakt skapar trygghet för både köpare och säljare och ni undviker oklarheter kring affären. I köpekontraktet tar ni upp frågor kring objektets skick, pris samt när och hur betalning ska göras. Köpekontraktet fungerar som ett kvitto på betalningen och bevisar att köpet ägt rum. Fördelen med ett skriftligt avtal är att det fungerar som ett bevismedel om parterna blir oense och man slipper riskera att lagens kanske mer oförmånliga bestämmelser används för att lösa situationen. En annan fördel är att köpare och säljare vid avtalsskrivandet går igenom punkterna (som en checklista) och får då anledning att fundera igenom köpet ytterligare innan de skriver under. 

Köpekontrakt Allmänt
När du ska sälja eller köpa varor
Köpekontrakt för bil
När du ska sälja eller köpa en bil
Köpekontrakt Musikinstrument
När du ska sälja eller köpa musikinstrument
Samboavtal
Trygga er gemensamma framtid
Testamente
En handling för dem du bryr dig om