2013-02-05

Ny lag gällande andrahandsuthyrning

 

Den första februari 2013 trädde den nya lagen om privatuthyrning av bostadsrätter i kraft. Den nya lagen gör det möjligt för bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra att ta ut högre hyror än tidigare.

 

De bostäder som omfattas av den nya lagen är villor, bostadsrätter, möblerade och omöblerade rum samt ägarlägenheter. Lagen omfattar däremot inte andrahandsuthyrning av hyreslägenheter, där gäller hyreslagen precis som tidigare.

 

Syftet med den nya lagen är att öka utbudet av lediga bostäder i storstadsområden. Tidigare skulle nivån på hyran vara jämförbar med likvärdiga bostäder i samma område. Enligt den nya lagen sätts hyran istället med hänsyn till kapitalkostnader och driftkostnader, där kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Riktmärket för avkastningsräntan ligger för närvarande på fyra procent. Räntor och lånekostnader har därmed ingen betydelse. Driftkostnader innefattar till exempel avgift till bostadsrättsföreningen, kostnader för el och slitage av inventarier.

 

Precis som tidigare kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden för att begära en sänkning av hyran om hyresvärden tar ut en högre hyra än tillåtet. Skillnaden med den nya lagen är att om hyresnämnden beslutar om en sänkning gäller hyressänkningen från beslutdatumet, och inte retroaktivt.  Hyresgästen har med andra ord inte längre rätt att få tillbaka hyra som redan är betald.

 

Modell för beräkning av hyra

 

Om du vill hyra ut din bostadsrättslägenhet som är värd två miljoner kronor och månadsavgiften till bostadsrättsföreningen är 4500 kronor, kan du använda följande modell för beräkning av hyran.

 

2.000000 x 0,04/12 + 4.500 = 11.167 kronor i månaden 

 

Vill du veta mer om vad du ska tänka på vid en andrahandsuthyrning?

 

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du hyr ut din bostadsrätt.
Här kan du läsa mer om vad som gäller när du hyr ut ditt fritidshus/villa.