2014-11-07

Så slipper du krångel när du hyr ut i andra hand

Att hyra ut sin lägenhet i andra hand blir allt vanligare. Och det är många som är intresserade av ett andrahandskontrakt. Men om du inte ser upp kan det bli en både kostsam och tråkig historia. Hur går det då att undvika? Jo, med ett hyresavtal.

Varför ska jag upprätta ett hyresavtal?

Det finns givetvis lagar som styr vad en hyresgäst och en hyresvärd får och kan göra. Men lagarna omfattar inte alla situationer och många gånger kan ni som avtalsparter komma överens om mer förmånliga villkor.

"Många tänker att ett villkor för en andrahandshyresgäst är underförstått. När vi frågar hur de tänker bevisa vad de kommit överens om är det inte många som kan svara. Utan ett skriftligt avtal går det inte att bevisa mycket. " – jurist på Avtal 24

Finns det något som du inte vill att din hyresgäst ska kunna göra? Hur lång är uppsägningstiden och när ska hyran betalas? Det finns många frågor som uppkommer när du hyr ut din bostad och det enda sättet att få det hela under kontroll är att upprätta ett tydligt avtal. 

Måste jag fråga om lov innan jag hyr ut?

För att kunna hyra ut en hyreslägenhet måste du få hyresvärdens tillstånd. Och är det en bostadsrätt som ska hyras ut behöver du få ett godkännande från bostadsrättsföreningen.

Hur får jag sätta hyran?

När du hyr ut en fastighet du äger, ett rum i ditt hus eller din bostadsrätt, ska du följa lagen om uthyrning av egen bostad. Hyran ska då räknas ut på följande sätt:

Marknadsvärde*0.04/12 + eventuella löpande kostnader till din bostadsrättsförening eller liknande.

Räkneexempel: Om din lägenhet är värd 1 000 000 kronor och du har en månadsavgift om 1000 kronor så blir hyran: 1 000 000*0.04/12 +1000= 4333 kronor per månad.

Om du däremot hyr ut en hyreslägenhet ska du följa hyreslagens regler som säger att du som hyresvärd får ta ut en skälig hyra.


Skriv ett hyresavtal för bostadsrätt.
 
Skriv ett hyresavtal för hyresrätt.