När du vill sälja din lägenhet själv

– vi guidar dig rätt!

Om du vill sälja din lägenhet själv är det viktigt att ha ett korrekt köpeavtal. Vårt köpeavtal informerar dig steg för steg om hur kontraktet bör utformas och varför det bör vara så.
Vi har även tagit fram en guide med allt du behöver göra och tänka på inför försäljningen.


VÄRDERING
Det första du bör göra är att värdera din lägenhet. Det kan du göra själv genom att jämföra med liknande objekt i närheten. En del mäklare erbjuder kostnadsfri värdering om du känner dig osäker. Som säljare är du fri att sälja till vem du vill för vilket pris du vill. Du är inte ens bunden av det pris du anger i din annons.

ANNONSERING
Om du inte redan har en tilltänkt köpare så är annonsering av bostaden en god idé. Det många bra alternativ till Hemnet (som endast mäklare kan använda). Testa till exempel Blocket, Bodeal, Booli och Bovision där du kan annonsera ut din bostad från 125 kronor och uppåt.

I annonsen bör du redovisa i vilket område bostaden ligger i, hur stor den är, byggnadsår, uppvärmning, avgifts- och driftskostnader m.m. Med driftskostnader menas vad bostaden normalt sett kostar per månad ifråga om el och varmvatten. Om bostadsrättsföreningen har upprättat en energideklaration, så bör du redovisa den. Informera även om gemensamma utrymmen såsom cykelrum, förråd och parkeringsmöjligheter. Att lägga upp bilder på lägenheten och omgivningen är också nödvändigt.

Glöm inte heller att ange när visningen av lägenheten är tänkt att äga rum. Direkt i annonsen bör också information om köparens undersökningsplikt finnas samt en uppmaning till köparen att noggrant undersöka lägenheten under visningen.

VISNING
Under visningen bör du ha kopior på bostadsrättsföreningens årsredovisning och förvaltningsberättelse redo. Det är också bra att ha en lägenhetsbeskrivning med det viktigaste samt kortfattad information om köparens undersökningsplikt att dela ut.

Under visningen bör du som säljare tydligt uppmana köparen att noggrant undersöka lägenheten. Det är också viktigt att köparen får möjlighet att undersöka hela lägenheten. Annars kan inte köparen uppfylla sin undersökningsplikt, vilket gör att köparen får större möjlighet att i efterhand åberopa fel i lägenheten. Det absolut bästa är om ni redan i annonsen informerar köparen om dennes undersökningsplikt.

Tänk på att du kan bli bunden av utfästelser så att du inte lovar något om lägenhetens skick som inte stämmer. Innan visningen bör du röja undan personliga saker som foton och kläder samt städa noggrant.

BUDGIVNING
Budgivningen kan du sköta själv, se till att få lagda bud skriftligen via sms eller mejl.

Som säljare bestämmer du själv vem du vill sälja till, det behöver inte ens vara den som lägger det högsta budet. När du väl har en tilltänkt köpare bör du kontrollera köparens finansiering. Köparens finansiering kan du kontrollera genom att begära in bevis på lånelöfte och själv kontakta köparens bankman för bekräftelse. Därefter är det dags att skriva köpeavtal och först när detta är gjort ska du meddela övriga intressenter att bostaden är såld till någon annan. Varken köparen eller säljaren är bundna vid köpet förrän köpeavtal är undertecknat.

KÖPEKONTRAKT
Nu är det slutligen dags att göra det viktigaste – skriva köpeavtal.

Ett köpeavtal måste uppfylla vissa krav enligt lag för att bli giltigt. Därför är det mycket viktigt att det blir rätt. Använd absolut inte färdiga mallar då dessa ofta innehåller felaktigheter och inte går att anpassa för varje affär. Detta leder till en otrygg situation för båda parter. Vårt köpeavtal informerar dig steg för steg om hur kontraktet bör utformas och varför det bör vara så – precis som om du hade pratat direkt en jurist. Tjänsten ger dig olika val om vad kontraktet bör innehålla. Sådant som måste finnas med enligt lag, går dock inte att välja bort.

Med hjälp av vår tjänst kan du bland annat säkerställa:

  • -att alla formkrav för köpeavtalet är uppfyllda
  • -att köpet görs i "befintligt skick"
  • -att ersättning och handpenning regleras på ett tydligt sätt
  • -att ni får med villkor om köparens skyldighet att ansöka om medlemskap i föreningen
  • -att ni får med en friskrivning av dolda fel resp
  • -om partners samtycke krävs eller inte
Ni får därmed ett juridiskt korrekt köpeavtal som gör att både den som köper och den som säljer lägenheten kan känna sig trygg.

Skriv köpeavtal direkt
Här hittar ni avtalsverktyget Köpeavtal bostadsrätt