Detta gäller vid separation mellan sambor

Allt fler lever i samboförhållanden, men få har koll på sambolagen. Vad händer om förhållandet skulle ta slut? Hur fördelas bostaden mellan er? Och vem har rätt till möblerna och bilen? Läs mer om bodelningsavtal

Vem har rätt till vad?

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. 

Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er. 

Slipp osäkerheten - skriv samboavtal

Vill ni undvika att bostadens värde delas lika vid en separation måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera så att den som betalat för bostaden, och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla hela värdet av den om förhållandet skulle ta slut. Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Bodelningsavtal - viktigt även för sambor vid en separation

Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa men vad många inte tänker på är att det, ur flera aspekter, är viktigt även för sambor. Vid en separation sätter bodelningsavtalet rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Bodelning kan begäras upp till ett år efter det att du och din sambo har flyttat isär. 

Skriv avtal

Hos oss skriver ni enkelt avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver ni avtalet till fast pris, när det passar er. Om ni har frågor eller funderingar är ni alltid välkomna att ringa och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24.