Gemensamma bolån - detta är bra att veta

När du tar ett lån tillsammans med någon annan finns det en del saker som är bra att ha koll på. Vad gäller till exempel om du ställer upp som medlåntagare på dina barns första bolån? Eller om du och din partner belånat er gemensamma bostad för den enes privata bruk?

Ta del av dina förmåner som medlem i ST


När du och din partner står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats

Om du och din partner köpt en bostad tillsammans och står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva ett
skuldebrev. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket. Tänk på att ni även behöver ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla.

Har du och din partner lånat upp på er gemensamma bostad för den enes privata bruk?

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal alternativt äktenskapsförord tillsammans med ett regressavtal för att omfördela låneansvaret er emellan.

Står du på ett lån som någon annan nyttjar?

Om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar behöver du ett
skuldebrev. Exempelvis om du tar ett lån hos banken för att hjälpa ditt barn att lösa dyra blancolån. Skuldebrevet fungerar som en trygghet och gör det tydligt vad ni kommit överens om, på så vis slipper ni oklarheter och onödiga konflikter.

Trygga dig som medlåntagare

Något få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna.

Med ett regressavtal kan ni reglera och tydliggöra hur ni sinsemellan ska ansvara för lånet. Om du skulle behöva betala tillbaka mer än vad ni kommit överens om kan du kräva tillbaka de pengarna med hjälp av regressavtalet.

Rätt avtal med avtal24

Som medlem i ST skriver du testamente, äktenskapsförord, samboavtal, skuldebrev och gåvobrev kostnadsfritt online alternativt till ett fast pris om 495 kr per avtal tillsammans med en jurist. På samtliga övriga avtal har du 20 % rabatt.  

Är du osäker på vilka avtal just du behöver för att trygga dig och din familj? Som medlem i ST erbjuds du även 30 minuter kostnadsfri rådgivning och behovsanalys tillsammans med en av juristerna på avtal24.

Om avtal24

Med avtal24 skriver du enkelt och tryggt juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden.

Du svarar på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Därefter genereras ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.


Ta del av dina förmåner som ST-medlem