Kärlek och juridik

Vi ska aldrig separera. Och dö tänker jag inte heller göra

När du träffar en partner är det mycket som förändras. Det är kanske dags att skaffa gemensam bostad och ha delad ekonomi. Att ta steget till att flytta ihop är ofta förknippat med en del ekonomiska frågor men inte minst juridiska konsekvenser. Philip 27 år från Stockholm berättar om hur hans samboliv inleddes.

När jag flyttade ihop med min flickvän tänkte jag knappt på att vi juridiskt sett ingick ett samboförhållande. Vi köpte en bostadsrätt tillsammans där en av oss betalade en större del av kontantinsatsen. Jag reflekterade inte över vad som skulle hända om vi skulle separera. Det logiska är väl att det som är mitt förblir mitt?

DE JURIDISKA KONSEKVENSERNA AV ATT FLYTTA IHOP

Att leva i ett samboförhållande innebär att sambolagen blir tillämplig viket ofta gör sig påmint först vid en separation. I sambolagen framkommer det att vid en separation eller dödsfall ska samboegendomen delas lika mellan parterna. Om man vill undvika detta går det bra att upprätta ett samboavtal.

Philip flyttade ihop med sin flickvän våren 2011 i en 3:a i Vasastan, Stockholm.

"Jag hade hört att ens saker kunde komma att delas men jag trodde inte det skulle gälla om man vid köpet av bostaden skrivit på sig olika ägarandelar. Jag blev förvånad över att det inte spelade någon roll vid en sambodelning. Det enda vi egentligen tänkte på när vi flyttade ihop var vilken inredning vi skulle ha och vem som skulle välja soffa. Eftersom vi båda har saker vi vill skydda från att delas upprättade vi ett samboavtal. Även om jag är övertygad om att vi aldrig kommer att separera."


Vid köp av bostad där någon av parterna går in med mer pengar i kontantinsatsen är det klokt att även upprätta ett samäganderättsavtal. Har man inget samäganderättsavtal måste var och en för sig bevisa hur stor del man har, vilket är svårt om man t.ex. delar lika ansvaret för lånen.

"Det kändes konstigt att upprätta ett testamente innan man ens fyllt trettio, men vi vill ju båda att vi ska ha det bra även om någon av oss skulle gå bort."

VAD HÄNDER OM ENS PARTNER GÅR BORT?

Samboförhållanden är mycket vanliga i Sverige och omkring hälften av alla nyfödda barn har idag föräldrar som inte är gifta. Det är många som inte vet att även om man har barn ihop så ärver man inte varandra om man lever i ett samboförhållande.

I samband med att Philip och hans flickvän upprättade samboavtalet, upprättade de även ett gemensamt testamente. "Det kändes konstigt att upprätta ett testamente innan man ens fyllt trettio, men vi vill ju båda att vi ska ha det bra även om någon av oss skulle gå bort."