Trygga dig som medlåntagare

Har du hjälpt en anhörig eller vän genom att ställa upp som medlåntagare? När du står på ett lån du inte själv tagit del av bör du säkra dig genom att skriva ett regressavtal.

Läs mer om regressavtal

Solidariskt betalningsansvar

Något som få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna. Om du tvingats betala tillbaka hela lånesumman själv har du som huvudregel dock rätt att i efterhand kräva halva kostnaden från den andra låntagaren.

Om avsikten var att den andra låntagaren skulle använda hela eller större delen av lånet själv, behöver du ett avtal som bevisar det, så att du kan få tillbaka det du har tvingats betala till banken. Det gör du enklast genom att skriva ett regressavtal.

Skriv regressavtal

Hos oss skriver du enkelt ett regressavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post som en pdf. 

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771–24 00 24.

Läs mer och skriv regressavtal