Bra att veta för dig som sambo

Allt fler svenskar ingår samboförhållanden, men många saknar kunskap om vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Rätt avtal gör att ni båda kan känna er trygga inför er gemensamma framtid. Här informerar vi om fyra vanliga scenarier som våra jurister ofta får frågor om.

Läs mer och skriv samboavtal

Du har betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat mer för bostaden – eller möbeln. Här behövs ett samboavtal!

Båda står på lån och kontrakt till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen

För att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats får tillbaka lika mycket behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev.

Ni har lånat upp er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital för det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal tillsammans med ett regressavtal.

Du vill att din sambo ska ärva dig om du går bort

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

Skriv avtal

Skriv de avtal just ni behöver online eller tillsammans med jurist, helt skräddarsydda efter era förhållanden. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timme, skriver ni avtalen till fast pris, när det passar er.

Är du fortfarande osäker på vilka avtal du behöver? Gör vår kostnadsfria behovsanalys eller ring våra jurister på 0771- 24 00 24. 

695 kr

På 15 minuter skriver du ett juridiskt korrekt avtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal

Allt fler svenskar lever som sambor, men många har dålig koll på vad som gäller juridiskt vid samboskap. Visste du till exempel att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem av er som betalat eller står på kontraktet. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.