Fyra vanliga scenarier att ha koll på som sambo

Har du betalat hela bostaden och står ensam på kontraktet? Har en av er betalat mer i kontantinsats? Vill du att din sambo ska få ta del av ditt arv? Här listar vi fyra vanliga scenarier som våra jurister ofta får frågor om.
Läs mer om samboavtal


1. Du har betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat för bostaden, eller vem som står på kontraktet. Här behövs ett samboavtal om ni vill undvika en hälftendelning. 

2. Båda står på lån och kontrakt till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen

För att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev.

3. Ni har lånat upp på er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal tillsammans med ett regressavtal för att omfördela låneansvaret er emellan. 

4. Du vill att din sambo ska få del av ditt arv om du går bort

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

Skriv samboavtal och testamente

Hos oss skriver du enkelt samboavtal och testamente online eller tillsammans med en jurist via telefon. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme skriver du avtalet till fast pris, var och när det passar dig. Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post. 

Är du fortfarande osäker på vilka avtal du behöver? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771-24 00 24, de är specialiserade på avtalsrätt och familjejuridik.