Varför sambor behöver skriva testamente

Olika skeden i livet medför juridiska konsekvenser, utan att vi alla gånger själva är medvetna om dem. Tyvärr gör sig olika lagar ofta påminda först vid livsförändringar, och då kanske inte alltid på det sätt vi själva önskar.

Läs mer om testamente


"Generellt har folk väldigt dålig koll, speciellt när det gäller sambor", säger Nadia Chimar, jurist hos oss på avtal24. Hon upprättar testamenten och samboavtal dagligen, men pratar även med människor som av olika anledningar inte skrivit avtal. Lämnar man allt åt slumpen kan det leda till oväntade och stora ekonomiska konsekvenser. 

Sambor ärver inte varandra 

Tänkt på att ni som sambor inte ärver varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Om ni inte har barn går arvet till den avlidnes föräldrar, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar.

Exempel 1 

Lena och Kim har varit sambor i 20 år. De har inga barn. Plötsligt avlider Kim. Vad händer? 

Svar: Först görs i regel en bodelning där Lena får hälften av all samboegendom (det vill säga bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Eftersom sambor inte ärver varandra och Kim inte har några barn är det Kims föräldrar som får hela Kims arv. Det betyder i det här fallet att Lena står som gemensam ägare till bostaden tillsammans med sina svärföräldrar. 

Exempel 2 

Stina och Kalle har varit sambor i 20 år. Stina har ett barn från ett tidigare förhållande. Plötsligt avlider Stina. Vad händer? 

Svar: Först görs i regel en bodelning där Kalle får hälften av all samboegendom (det vill säga bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Stinas barn får hela arvet efter Stina. Om barnet är under 18 år kommer barnets andra förälder att förvalta arvet åt barnet till dess att barnet blir myndigt. 

Hur du själv kan påverka vem som ska få ditt arv

Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen och det finns faktiskt mycket som du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva också gör det.

Dina barn har alltid rätt till sin laglott, vilken utgör halva ditt arv. Är du exempelvis sambo med två barn kan du testamentera femtio procent av dina tillgångar till sambon och låta resterande femtio procent gå till barnen.

Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar. 

Vi rekommenderar alla sambor att skriva testamente - det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som ni tänkt er. För att fullt ut trygga både din partner och dina barn, behöver testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring. Med en livförsäkring som ett komplement till ditt testamente kan du säkerställa att din partner har råd att bo kvar i ert gemensamma hem, samtidigt som dina barn får ut det arv de har rätt till enligt lag. 

Skriv testamente

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra kunniga jurister via telefon. Om du väljer att skriva testamentet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt testamente som skickas direkt till din e-post som en pdf. 

Om du har frågor eller funderingar kring arv och testamente är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771–24 00 24.

Läs mer och skriv testamente