Viktigt att veta vid gemensamt bostadsköp - detta gäller sambor

Att köpa bostad är en av livets största affärer - ofta väcks frågor och flera viktiga beslut ska tas. Här reder vi ut vad som gäller rent juridiskt för er som sambor - så att ni själva kan agera och få det precis så som ni vill.

Skriv samboavtal

Detta gäller sambor
Om du och din partner skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika mellan er vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen - värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er.

Detta kan ju tyckas orättvist och vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera att den som betalat för bostaden också får behålla hela värdet av den om förhållandet i framtiden skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande men en av er har lagt in mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev.

Som samboegendom räknas också bohag, det vill säga möbler, inredningsdetaljer, elektronikprylar och husgeråd som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om förhållandet skulle spricka. Bra att veta är även att det endast är värdet av bostad och bohag som ska delas lika vid en separation mellan sambor – inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet.

När är man egentligen sambo?

Ur ett juridiskt perspektiv är samboskap noga specificerat. Man ska ha ett parliknande förhållande och dessutom ska man ha bott ihop stadigvarande, riktmärket brukar vara att man räknas som sambor efter cirka 6 månader. Två kompisar som flyttar ihop är alltså inte sambor.

Vad är ett samboavtal?
Ett samboavtal är en juridiskt bindande överenskommelse om att värdet av bostad och bohag inte ska delas lika mellan er om ni separerar och flyttar isär. I samboavtalet bestämmer ni helt enkelt i förväg vem som har rätt till vad.

Vad händer om en av er köpte hela bostaden?
Om bostadsköpet gjordes innan ni träffades räknas bostaden inte som samboegendom. Om köpet gjordes när ni var ett par med avsikten att båda skulle bo i bostaden tillsammans, räknas bostaden som samboegendom och då ska värdet delas lika.

Vad händer om två sambor köper en bostad ihop men betalar olika mycket i kontantinsats?

Samma regler gäller även då. Om ni inte har ett samboavtal ska bostadens värde delas i två lika stora delar. Det spelar ingen roll om en av er har betalat en större del av kontantinsatsen.

Räcker det med ett samboavtal i en sådan situation?

Nej, äger ni bostaden till lika delar behövs även ett skuldebrev för att säkra att fördelningen ska bli rättvis vid en separation - det vill säga att den som betalat mer i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.