2015-03-31

Tänk smart kring ROT – ge gåva!

Just nu är det många som vill upprätta gåvobrev för överlåtelse av fastighet, och detta med all rätt. Skriver du över del av fastigheten till din partner kan du nämligen fördubbla rotavdraget.


Skatteverkets regler säger att ROT-avdraget ger rätt till 50 procent skattereduktion av arbetskostnaden vid ombyggnation, tillbyggnation, underhåll och renovering.
Du vet väl att regeringen föreslagit att sänka ROT-avdraget till 30 % från årsskiftet. Så passa på nu!

Något som inte alla vet är att man med ett gåvobrev kan öka ROT-avdraget rejält. Skriver du över del av fastigheten på din partner kan ni då fördubbla ROT-avdraget med upp till 50 000 kronor per person och år. Det är alltså mer praktiskat att vara två ägare av en fastighet i stället för en.Ni behöver inte vara folkbokförd på adressen där ROT-avdraget utnyttjas, men man behöver äga en del av fastigheten. Flera personer som äger ett hus tillsammans kan därför var och en använda avdraget, det gäller inte bara för par. Därför är det väldigt smart att ge bort delar av fastigheten som gåva för att kunna göra ett större avdrag än vad man kan som ensam ägare.

Kontakta oss, våra jurister hjälper dig svara på dina frågor och funderingar.

Kontakta jurist kostnadsfritt  Gör kostnadsfri behovsanalys  Skriv ett gåvobrev direkt